maandag 15 oktober 2007

Ramazan

Postiti is wat de Moslims hier voorbije 40 dagen deden. Je kan het vergelijken met onze vasten, maar dan iets serieuzer voor wie zich er aan houdt: niet eten , geen koffie, sigaret, niks van 5 tot 19 uur. Mijn deelname is beperkt gebleven tot geen ontbijt, ik hou het niet uit zonder krachtvoer...dizzy dizzy :).
Grappig was het wel, de Moslims te zien die zich binnenin cafeetjes verschuilden om stiekem koffie te drinken, terwijl de buitenwereld dacht dat ze postiten :).
Het mooiste moment tijdens de Ramazan (Ramadam) is dat van de Iftar, dit is het tijdstip waarop de imams boven in de torens van de moskeeën het Iftargezang/gebed inzetten, ergens rond 19 uur. Dit tijdstip hangt af van de maan en verschilt zo van stad tot stad. Zalig, wanneer uit 5 verschillende richtingen de gezangen opkomen! De imam geeft hiermee het teken voor de start van het avondmaal. De gezinnen scharen zich rond hun tafels en eten samen, iedereen! Alles wijkt voor dit moment, zelfs de agenda`s worden aangepast aan dit ritueel. Rond 8 uur herhalen zich de gezangen, maar deze keer voor het gebed.
Mooi, mooi, mooi, man!

Geen opmerkingen: